Naiset ja naisten uudet harrastukset

Vielä jossain vaiheessa menneinä vuosina naisten harrastaminen oli aivan erilaista kuin miesten, mutta nykyään naiset voivat harrastaa vain kuten miehetkin – sukupuolten väliset raja-aidat ovat alkaneet kaatua. Sukupuolella ei ole mitään merkitystä sen suhteen, mitä harrastuksia henkilö valitsee. Jokaisella on oikeus harrastaa juuri sellaisia asioita, joista nauttii ja joista saa hyvää oloa. Yksi iso harrastusalue on kaikenlainen pelaaminen. Yleensäkin aikuisten pelaaminen on kasvussa, mutta eri toten naiset ovat päässeet hyvin mukaan peleihin, ja esimerkiksi Brite kasinot ovat nousseet yhdeksi viime aikojen pelisuosikiksi.

Tasa-arvoa harrastamiseen

On tärkeää, että yhteiskunnassa vallitsee tasa-arvo, joka mahdollistaa kaikille henkilöille samanlaiset mahdollisuudet harrastaa erilaisia asioita, ilman sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja tai rajoituksia. Harrastusten valintaan tulisi aina vaikuttaa henkilön omat mielenkiinnon kohteet, taidot ja motivaatio, eikä sukupuoli. Mutta totta kai myös vanhat harrastukset, kuten naisten kauneudenhoito, on yhä nykyäänkin naisten kärkiharrastuksien parissa.

Tasa-arvo on tärkeä arvo, jota pyritään edistämään kaikilla elämän osa-alueilla, myös harrastustoiminnassa. 2020-luvulla on korostunut entistä enemmän sukupuolten tasa-arvo ja monimuotoisuus harrastustoiminnassa. Tavoitteena on tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kaikille harrastaa oman kiinnostuksen mukaista lajia, sukupuolesta tai taustasta riippumatta.

Erilaiset harrastukset pyrkivät entistä enemmän tarjoamaan sukupuolineutraaleja harrastusmahdollisuuksia ja edistämään yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta. Esimerkiksi monissa liikuntakeskuksissa on sukupuolineutraalit pukuhuoneet ja suihkutilat, jolloin jokainen voi harrastaa liikuntaa oman mukavuuden mukaan. Lisäksi on pyritty tarjoamaan erilaisia harrastusvaihtoehtoja ja -mahdollisuuksia, jotta jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan harrastaa.

Myös harrastusorganisaatiot ja seurat ovat pyrkineet edistämään tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Monissa seuroissa on nais- ja miesjaostoja, jotka tarjoavat omat harrastusmahdollisuutensa ja toiminnan. Lisäksi seurat ja organisaatiot ovat pyrkineet aktiivisesti lisäämään naisia ja muita vähemmistöjä johtotehtäviin ja valmentajiksi, jotta heidän äänensä ja näkemyksensä kuuluisivat paremmin.

Harrastustoiminnan tasa-arvo-ongelmia ei kuitenkaan ole vielä täysin ratkaistu. Naisilla ja tytöillä on edelleen vähemmän mahdollisuuksia harrastaa urheilua ja muita lajeja kuin miehillä, ja heidän saamansa resurssit ja tuki ovat usein heikompia. Tasa-arvon edistämiseksi onkin tärkeää jatkaa työtä erilaisten esteiden poistamiseksi ja mahdollisuuksien tasa-arvon edistämiseksi kaikilla harrastustoiminnan alueilla.

Entiset miesten harrastukset ovat nyt myös naisten

On hienoa, että nykypäivänä yhä useampi nainen harrastaa esimerkiksi remontointia, moottoriurheilua tai muita perinteisesti miesten harrastuksia, ja että samalla miestenkin harrastusvalikoima on monipuolistunut. Kaikki harrastukset ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä, ja jokainen voi valita juuri sen harrastuksen, joka sopii itselleen parhaiten.

Naisten uudet harrastukset

Naisilla on nykyään monia erilaisia harrastusmahdollisuuksia, ja uusia harrastuksia syntyy koko ajan. Tässä muutamia esimerkkejä uusista tai kasvavista harrastuksista, joita naiset ovat löytäneet viime aikoina, joista osa ovat sellaisia, jotka aiemmin olivat lähes 100 % vain miesten harrastuksena.

Retkeily

Retkeily on yhä suositumpi harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnosta ja liikunnasta. Retkeilyharrastus on monipuolinen, ja siihen voi yhdistää esimerkiksi vaelluksia, melontaa, pyöräilyä tai kiipeilyä. Retkeily on suosittu harrastus Suomessa, ja moni suomalainen nauttii ulkoilusta ja luonnosta. Suomi tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia retkeilymahdollisuuksia aina Lapin erämaista etelärannikon kansallispuistoihin ja kaupunkipuistoihin. Retkeilyn suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina erityisesti kaupunkilaisväestön keskuudessa. Kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Turussa, on monia lähiluontokohteita, joissa voi harrastaa retkeilyä. Myös vaellus- ja retkeilyvarusteiden kysyntä on kasvanut, ja kaupoissa myydään nyt enemmän retkeilyyn ja ulkoiluun tarkoitettuja varusteita kuin koskaan aiemmin.

Käsityöt

Käsityöt ovat yhä suositumpia, ja niihin voi kuulua esimerkiksi neulominen, virkkaus, ompelu tai korujen valmistus. Käsityö on hyvä tapa rentoutua ja käyttää luovuutta. Neulominen on edelleen suosittua, ja moni on löytänyt neulomisen avulla rentoutumisen ja mielenrauhan. Monet ovat alkaneet neuloa myös ekologisempia ja kestävämpiä materiaaleja käyttäen. Yksi käsityö trendeistä on makramee. Makramee on perinteinen solmeilutekniikka, joka on tullut uudelleen suosioon. Makrameella voi valmistaa esimerkiksi seinäkoristeita, kukkaruukun ripustimia tai vaikkapa kaulakoruja.

Kuntoilu

Kuntoilu on aina ollut suosittua, mutta erityisesti nyt monet naiset ovat löytäneet uusia tapoja kuntoilla, kuten esimerkiksi crossfit, jooga, tanssi tai erilaiset ryhmäliikuntatunnit.  Naisten kuntoiluharrastukset ovat monipuolisia ja vaihtelevat yksilöllisesti henkilön kiinnostusten ja elämäntilanteen mukaan. Kuntosaliharjoittelu on suosittua naisten keskuudessa, ja se voi sisältää painonnostoa, kuntosalilaitteiden käyttöä tai oman kehon painolla tehtäviä harjoituksia. Kuntosaliharjoittelu parantaa lihaskuntoa, voimaa ja kestävyyttä. Yksi naisten suosikkiharrastus pitää pintansa yhä edelleen: Tanssi on hauska ja monipuolinen liikuntamuoto, joka parantaa kehonhallintaa, koordinaatiota ja kestävyyttä. Erilaisia tanssilajeja on paljon, kuten esimerkiksi zumba, tanssisali- ja hip hop -tanssi.

Ruuanlaitto

Ruuanlaitto on yhä suositumpaa, ja monet naiset ovat löytäneet uusia tapoja valmistaa ruokaa, kuten esimerkiksi kasvisruokaa tai erilaisia kansainvälisiä ruokalajeja. Esimerkiksi uutuutena Zero waste -ajattelun mukaan tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä mahdollisimman paljon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyritään käyttämään kaikki ruoan jämät, eikä heitetä pois mitään syömäkelpoista. Ruokaa valmistetaan yhä useammin paitsi maun ja ulkonäön, myös käyttökokemuksen takia. Esimerkiksi ruoka voidaan tarjoilla erilaisilla astioilla, joilla halutaan korostaa ruoan visuaalisuutta ja houkuttelevuutta.

Matkailu

Matkailu on aina ollut suosittua, mutta erityisesti nyt yhä useammat naiset matkustelevat yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Matkailu on yksi suosituimmista harrastuksista ympäri maailmaa. Matkailu tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin paikkoihin, kulttuureihin, ihmisiin ja elämyksiin. Matkailu voi olla lyhyt kaupunkiloma, viikonloppureissu lähialueelle, tai pidempi seikkailu toisella puolella maailmaa. Matkailuharrastuksessa tärkeää on kuitenkin vastuullisuus ja kestävä matkailu. Matkailijoiden tulee pyrkiä välttämään turhaa kulutusta, huolehtia ympäristöstä ja paikallisista kulttuureista sekä kunnioittaa paikallisia tapoja ja ihmisiä. Kestävä matkailu mahdollistaa myös sen, että paikalliset yhteisöt voivat hyötyä matkailusta pitkällä aikavälillä.

Naiset ja eSports

ESports on tietokonepelaamiseen perustuva urheilulaji, jossa pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa videopeliturnauksissa. Vaikka eSports on perinteisesti miesten valtaama ala, yhä useampi nainen on löytänyt tiensä eSportsin pariin ja alkaa menestyä kilpailuissa. Naisten eSports-harrastus on kasvussa, ja monet naiset ovat löytäneet tavan yhdistää taitonsa ja intohimonsa videopelien pelaamiseen. Esimerkiksi League of Legends -pelin pelaajista noin 20 % on naisia, ja myös muut pelit, kuten Hearthstone ja Overwatch, houkuttelevat yhä enemmän naispelaajia.

Naiset eSports-harrastajina kohtaavat kuitenkin edelleen haasteita, kuten sukupuolisyrjintää ja seksismiä. Joissakin turnauksissa naisille on varattu omat sarjansa, mutta monet naispelaajat haluavat kilpailla avoimissa sarjoissa miesten kanssa tasavertaisesti. Myös naispelaajien saamat palkintorahat ovat usein pienempiä kuin miesten, vaikka he menestyisivät yhtä hyvin. Kuitenkin yhä useammat naiset ovat päättäneet haastaa perinteisiä rooleja ja osoittaa, että naiset voivat menestyä eSportsissa yhtä hyvin kuin miehet. Monet naispelaajat ovat perustaneet omia eSports-joukkueita ja -organisaatioita, jotka pyrkivät edistämään tasa-arvoa ja tarjoamaan naisille mahdollisuuden kilpailla eSportsin huipulla.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisia harrastuksia naiset ovat löytäneet viime aikoina. Harrastusvalikoima on laaja ja monipuolinen, ja jokainen voi löytää juuri sen harrastuksen, joka sopii omiin mielenkiinnon kohteisiin ja elämäntyyliin parhaiten.